November 8, 2017

Stoofpotje met Ierse twist.

Ierse stoofpot - a floral sunset

De steeds kouder wordende dagen doen me verlangen naar comfortfood. En dan liefst comfortfood waar je niet al te veel werk mee hebt. Plus, wat is er nu winterser dan een stoofpotje? Ik vond een gerecht dat aan al deze dingen voldeed: een variant op stoofvlees met een Ierse twist door Guinness te gebruiken in plaats van een typisch Belgisch biertje. Hoewel het lang in de oven moet (3u), heb je er weinig werk mee. Ideaal dus voor een luie zondagmiddag: je zet de kookpot gewoon in de oven en enkele uren later heb je een lekker, hartverwarmend gerecht op tafel staan.

Ingrediënten (voor 2 personen)


  • 0.5 kg stoofvlees
  • 1 ui
  • 1/2e blikje guinness
  • runderbouillon
  • 250 g champignons
  • 1 wortel
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 blaadje laurier
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de boter in een kookpot die ook in de oven mag en bak het stoofvlees. Kruidt het vlees met peper en zout.
  3. Schil de ui en snijdt in stukken (dit hoeft niet heel fijn te zijn). 
  4. Haal het vlees uit de pot als het een bruine korst heeft. Het vlees moet op dit punt nog niet gaar zijn, het moet enkel langs de buitenkant een mooie korst vormen. Bak de ui in dezelfde pot.
  5. Als de ui glazig gestoofd is, voeg je het vlees opnieuw toe en blus je het met de Guinness en voeg je runderbouillon toe tot het vlees onder staat.
  6. Voeg ook het laurierblaadje en de rozemarijn toe. Je kan de rozemarijn best eerst fijn snijden. Uit ervaring weet ik dat de blaadjes van de tak zullen vallen en dat eet nogal lastig.
  7. Zet de stoofpot een tweetal uur in de oven.
  8. Schil in tussentijd de wortel en snijdt in stukken. Kuis ook de champignons en snijdt ook die in stukken.
  9. Na 2u in de oven, voeg je de champignons en de wortel toe. Zet nog een uurtje in de oven.
  10. Als je saus niet dik genoeg is, kan je die nog verder indikken met sausbinder. 
  11. Bak er wat kroketjes bij en je hebt een heerlijk bordje comfortfood klaar.

1 comment:

  1. Oh lijkt me heerlijk! Een guiness erbij ipv belgische biertje ja dat kan smaken :).

    ReplyDelete